Selamat Pagi Semua, Sarapan Apa Harini??

Selamat Pagi Semua, Sarapan Ape Korang Pagi NI??
Assalamualaikum, selamat pagi semua.. pagi ni ak nak wat entri pasal sarapan heheheee. sarapan pe korang pagi ni? ok sebut pasal sarapan ni kalau korang nak tau ada kelebihan disebalik sarapan ni. so, orang yang tak ambil sarapan pagi dgn orang yang bersarapan pagi ni mesti lain.

Manfaat sarapan...
Membuat tubuh segar-bugar:
Dengan sarapan je tubuh korang akan sentiasa segar sepanjang pagi, takdelah nampak macam muke orang baru bangun tido je heheheee..
Bertambah sihat:
Dengan sarapan boleh mengelak dari mendapa penyakit, tapi kalau hari2 the tarik je bleh potong kaki gak hehehee so, pandai2 la pilih makanan tu sesuai dgn keadaan semasa
Pikiran menjadi tenang dan fokus:
Lapar memang selalu megangu pikiran seseorang, jangan sampai kita tengah kerja mahupun belajar, penyakit lapar mengangu pikiran. ni bleh membuatkan seseorang tu hilang fokus.
Baik utk diet:
Jgn ingat nak diet tak sarapan, sebenarnya sarapan merupakan diet paling berksan dari lain2 waktu.

Ok harap segala tips ada gak pengisian dipagi hari heheheeee…makan pe korang pagi ni?? share la skit…

BLOG SEBAGAI PENDAPATAN SAMPINGAN

BEN ASHAARI
BLOG SEBAGAI PENDAPATAN SAMPINGAN | Assalamualaikum dan salam sejahtera, ini adalah post pertama aku untuk tahun ini setelah sekian lama aku tidak kembali ke arena blog personal (gara2 malas renew domain). 

Mengupas tajuk segmen yg. dianjurkan oleh benashaari "blog sebagai pendapatan sampingan" aku terpanggil untuk berkongsi sedikit tentang benarkah blog mampu menjana pendapatan sampingan? 

Sepanjang aku berblogging boleh dikatakan blog mampu memberi pendapatan sampingan. Cuma ianya mungkin berbeza dari segi jumlah yang kita dapat. Mungkin ada yang dapat ribu-ribu, ada yang dapat ratus-ratus, dan jangan terkejut jika aku katakan ada yang tidak dapat langsung.

Mungkin ada yang terfikir dari mana duit itu datang? Dan bagaimana sebuah blog yang hanya sekadar menulis dan publish boleh menghasilkan duit? Perkara ini sering ditanya oleh rakan serumah dan tempat belajar aku yang tahu aku mempunyai blog.

Basically, blogger mendapat duit adalah dari company 3rd party ADVERTISING seperti yang pernah aku sertai.

1- Nuffnang
2- Advertlets (xbayar tak tau la kenapa)
3- Innity
4- Google Adsense

So, Tampalkan coding yang diberikan oleh syarikat diaorang dalam blog dah selesai, cukup bulan terima pendapatan. Senang dan mudah dapat duit melalui blog ni. Tapi kalau setakat pasang tak marketkan blog dimata orang ibarat "pistol tanpa peluru" ler.

Untuk lebih jelas, aku terangkan secara teperinci bagaimana setiap company ini beri kita duit melalui iklan yang kita tampal. 

Setiap advertising yang kita sertai akan ada kempen dimana ianya terbahagi kepada empat tapi  iaitu
  • Cost Per Mille(CPM)
  • Cost Per Click (CPC)
  • Cost Per Action(CPA)
  • Cost Per View (CPV)
* sekarang ni bukan 4 je, mungkin lebih.

Walaubagaimanapun, apa yang aku lihat nuffnang sedikit lain, ia menggunakan Buffered Earning bagi menggantikan CPM. 

Pendapat aku pula, bagi blogger yang masih baru, boleh menggunakan NUFFNANG sebagai platform sedut duit, kalau yang lain tu agak berat sebab memerlukan jumlah hit traffik dan kualiti blog yang amat tinggi untuk mendapatkannya. 

Dan satu lagi adalah Advertorial, biasanya akan ditawarkan kepada blog-blog yang terpilih sahaja atau ikut atas jemputan. Apa itu advetorial? senang cerita macam review atau promote lah senang. Bagi aku yang advetorial mudah gak diperolehi, asalkan korang rajin join community blogger dan tak malas macam aku he3..:)

Tapi aku tahu sekarang zaman dah berubah, bab2 cari duit kot blog ni ramai dah expert dah. Ada versi toyol NYA, ada versi Seo sehari 200k pv NYA, ada yang copy pasteNYA, ada yang politik NYA, ada yang artis NYA. sampai malas ak nak bertanya.

Cukup sampai sini saja ak berkongsi, insyallah akan sharing bter lagi lepas ni, ni pun alang-alang setahun sekali update..tibai panjang terusss..semoga bermanfaat bagi NEWBIEEEE...

BLOGGING KERANA MINAT ATAU NAK KAYA?


Bercerita tentang BLOG sekarang ni blog di MALAYSIA tumbuh bak cendawan berbanding sekitar 2009-2010 dulu dimana kita tengok tak ramai blog-blog melayu ada. Sekarang tekan je facebook mesti ada link blog, masuk je twitter mesti ada link blog. Pepepun TAHNIAH kerana anda orang kita tidak ketinggalan dalam dunia IT.

Berbalik kepada tajuk asal "blogging kerana minat atau nak kaya?", ak kadang-kadang ada jugak lepak dgn. kawan2 yang bukan blogger tanya betul ke sebenarnya blog boleh buat duit? senang citer dari pengalaman ak berblog sekitar 2009 hingga sekarang yang boleh dikatakan masih lagi setahun jagung pelbagai jenis ragam blog ada

Ada yang buat blog sebab dapat tahun FULL TIME BLOGGER dapat ribu2 sebulan, ada ang buat buat sekadar diari hidup, ada plak yang ikut trend terkini (orang ada blog dia pon nak wat gak) tapi sesen pon tak dapat bila tanya kenapa? 'ala blog ni suka2 je bukan nak wat duit pon' padahal besepah iklan nuffnang la mcm2 lagi.

Memang nampak mudah tapi nak lakukannya tu belum tentu boleh. Berbloglah kerana minat bukan kerana duit, jika ada minat cuba cari solution bagaimana nak improve blog tersebut mengunakan kreativiti sendiri supaya org. memandangnya. dari situ Income akan mula terhasil.

*5 bulan tak update, ni baru nak post hadess, ni sekadar share topik di kedai makan tadi he3..

Tiket Balik Raya Aku

Assalamualaikum, kalini aku nak cerita kisah si tiket bas untuk balik raya. seperti biasa kalini sehari sebelum puasa ak dah beli supaya insiden balik raya tahun lepas tak berlaku lagi.

Tahun lepas dek kerana beli tiket bas last minit ak terpaksa naik bas lompat sampai 5 kali tukar bas barulah sampai kampung, kalini alhamdulillah dapat gak tiket bas walaupun rata2 kaunter yg ak tanya dah abis pada tarikh 18,19 august...

Ha sapa beli beli tu baik pegi beli cepat. Mana lau tau org duk raya kat kampung kita duk raya sorang2 wakakakaa...

Ada yang tanya tak awal sgt ke ak beli? Nak tau lewat ke awal pegi je tanya kaunter ha3.

Selamat Berpuasa-

Blogger Penjual Barangan Online Yang Sangat Tak Mesra Pelanggan

Blogger Penjual Barangan Online Yang Sangat Tak Mesra Pelanggan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera buat semua pembaca, nampaknya dah seabad gua tidak menulis blog persnl ni, skali masuk dah macam-macam ada, sampah, lipas, tikus, taik cicak. Kalini gua nak cerita tentang Blogger Penjual Barangan Online Yang Sangat Tak Mesra Pelanggan

Ceritanya begini, ada la seorang blogger ni dia ni nak kata masih sekolah tak la, dah dewasa. Dia ada jual satu produk  kat page dia. Gua tertarik la dengan satu yang dia jual ni sbab sebelum ni pernah ternampak dekat satu karnival pasal produk ni mcm berkualiti je.

Tapi yang menyakitkan hatinya bila ditanya tentang harga. Situasinya lebih kurang begini, 

Gua : Berapa ye harga produk sekian-sekian ni?
Penjual : Kamu serius ke nak beli? kalau tak jangan tanya, buang masa saya je.

Pergh..baru tanya harga dah melenting, ni la kes kenapa gua malas nak beli online. baik cari kat kedai jek. (marah ni..grrr asah kuku) :p

**adakalanya kita serius dan adakalanya kita melawak dalam melakukan sesuatu pekerjaan, tapi kalau gini urmm.. tak tau nak cakap pe. demi memajukan kedainya harap dia tak wat camni kepada pelanggan2 yang lain kelak.

Sekitar Pelancaran The New iPad Harini Di Malaysia

Sekitar Pelancaran The New iPad Harini Di Malaysia

Seperti yan dijanjikan iPad generasi ke tiga atau "the new ipad" akan mula dipasarkan di Malaysia apada 20/4/2012. iPad baru ini dikatakan mempunyai revolusi tinggi berbanding ipad sebelum ini. dengan penambahan retina display ianya nampak lebih menonjol daripada biasa.

iPad baru ini mula dijual dengan harga RM 1499.00 dengan dilengkapi wifi dan 16 GB memory selain itu untuk harga 16 GB yang lengkap dengan wifi + 4G harganya RM 1899.00 namun dari segi spec nya tak banyak berbeza dari iPad 2...

Berikut adalah gambar sekitar kedai-kedai yang melancarkan ipad baru.. kredit gambar dari lowyat.net

Semangat Juang Seekor Ayam Hingga Ke Akhir Hayat

Semangat Juang Seekor Ayam Hingga Ke Akhir Hayat

Semangant betol ayam ni, walaupun dah mati dan siap dipanggang untuk dimakan namun masih boleh beraksi ni baru betul-betul kungfu ayam

Aksi Kucing Merajuk Dengan KFC

424428_258608117559371_144541028966081_577471_1853156267_n

Aksi Kucing Merajuk Dengan KFC

Melihat dari gambar ni ak teringat satu peristiwa dimana ada satu tempat KFC tu ada sekor kucing yang nak masuk ke dalam kedai KFC tersebut.

Tapi malangnya dihalau oleh pekerja yang tengah mencucui cermin KFC pada ketika itu. Kucing tu kiranya seolah-olah terkejut then terus loncat keluar dan malangnya kene langgar kreta yang datang pada masa yang sama.

Nasib baik kene langgar kaki je. Tengok jalan jengkek2 mungkin patah kot..Tapi takpelah asalkan dia selamat ha3..

Lain ceritanya pada kucing kat atas ni. tengok muka cam kenyang, tak pon tak makan ayam , kucing makan ayam ke? erk..ntah lerr..

Tempat Yang Ngeri Untuk Dilihat

Hospital Hellingly yang merupakan sebuah hospital dizaman dahulu yang terletak di kawasan East Essex, Eropah. Menurut info, Hospital ini dibangunkan sekitar tahun 1903 dan ditutup sejak 1994 lalu.

Dengan Keluasan 24 hektar, Hospital ini pernah menjadi Hospital sakit jiwa terkemuka dunia, tapi sayangnya, sekarang hanya tinggal runtuhan yang ‘mengerikan’.
Hellingly-Asylum-RomanyWG1

Poster Iklan Yang Boleh Membawa Padah Pada Diri Sendiri